sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Saunan uudistaminen / New sauna interior

Meillä oli perinteinen rivitalosauna siten, että kylmä ilma tuli jaloille ja kuuma lähti pois kiukaan yläpuolelta. Jaloilla oli kylmä.

Kiuas oli periaatteessa ihan ok, mutta halusimme heti valmiin kiukaan, joka on jo tässä kuvassa. Syöttöilma tulee sen eteen mustaa putkea pitkin, hieman näkyy valkoista tuketta.

This is the story how I first renewed the ventilation in our sauna and then redid the seats.


Ensin keskityin poistoilmaan. Jotta sain putket menemään sisäkkäin, piti edellisten rakentajien jäljiltä kaakeliaukkoa suurentaa. Pölyimurin jesaroin kiinni seinään, ja se toimikin varsin hyvin.
Kaupasta tuliasena tuli erilaisia putkenpätkiä.
Niistä kokosin kolme elementtiä.
Ne maalasin mustaksi, sillä taustalla on musta kaakelilaatta.
Koska poisto tuli varsinaisesti lauteiden alle, halusin lauteiden päälle venttiilin. Kun sellaista ei ollut, tein sen itse. Ilman kulkusuuntaa osoittamaan ja kahvaksi löysin SuperMarion.

Putket asennettuna. Jätin tietysti alkuperäisenkin poiston, mikä on saunottaessa kiinni.
Putken alaosassa on siis venttiili sekä putki lauteiden alle.


Kun Mario on vaakasuunnassa, ilma ei kulje. En kuitenkaan tehnyt venttiiliä niin ahtaaksi, ettei siinä aina pieni ilmavirta olisi. Nyt ilmanvaihto oli kunnossa, ja pääsin keskittymään lauteisiin.





Aloitin purkamalla vanhat lauteet, mutta jättämällä vanhat rungot.
Laajensin  keskilaudetta koko tilan suuruiseksi.  Vaaleasta 4x4:stä tein tuhdin tuen, jolla laudelattia lepää. Ylälauteen runko on tässä vielä kesken. Siitä tulee L-muotoinen.

Ylälauteen tein tuhdeista lankuista, tervaleppää.


Keskilaude (lattia) on tässä jo valmiina. Vanha palli näyttää aika onnettomalle, pitääpä se uusia.












En kuitenkaan halunnut heittää vanhaa penkkiä pois vaan uusin sen ulkonäön vastaamaan uutta saunaa. 










Pesuhuoneessa oli jo liian kauan elämää nähnyt penkki, joten teinpä siihen uuden. Tummahko väri tulee parafiiniöljystä. Valkoinen muovi oli lattian suojana.








Uudistettu penkki mahtuu mukavasti uuden penkin alle. Tätä ene etukäteen mitannut, joten taisipa olla hieman johdatusta matkassa.




Kun lattia vaihtui toisenlaiseen, tarvittiin myös kaiteita. 

Toisella seinällä oli jo kaide, mutta päätin tehdä siitä erilaisen. Historiallisista syistä minulla on hieman vanhaa katajaa, joten siitä sitten kaiteita veistämään. Alla olevilla katajapätkillä nostin kaiteet irti seinästä.



Myös kiukaan ympärille tuli katajakaide. Katajat lakattiin, muuten niistä olisi käytössä tullut nopeasti mustia käsien liasta. Varjopuolena on katajan tuoksun häviäminen.
Tein vielä yhden penkin vastaamaan ylälauteen divaania. Alaosassa on sukset, joilla penkki liikkuu helposti lauteilla.
Tässä uusi penkki on toisella puolella.


Lauteet U-muodossa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti